MUĞLA TEKNE TATİLİ ROTASI

Bu tatilde nereye gitsek sorusuna rehber niteliğinde; tavsiyeler ve hap bilgilerle dolu bir metin hazırladık.

Bu tatilde rotanızı Muğla’ya doğru çevirin çünkü; Datça Yarımadası’nın birbirinden çeşitli koyları ve Bozburun’un nefes kesen hikayesi sizi bekliyor olabilir. Yola çıkınca karadan ulaşımı zor olan bakir koylar ve berrak suların dibini izleyebileceğiniz meşhur akvaryum koyu ile de buluşacaksınız.  Gebekum Kumulu’nun; 6 Milyon yıllık jeolojik, biyolojik ve ekolojik eşsizliğine tanık olacaksınız.

Yarımada; maki, garig, nemli kızılçam, servi, sığla gibi türlerden oluşan ve bozulmayı en az yaşayan Akdeniz bitki örtüsüne ev sahipliği yapıyor. WWF tarafından biyoçeşitlilik bakımından koruma altına alınan bu bölge; Türkiye’deki 9 sıcak noktadan bir tanesi. Bu özellikleri sayesinde de kesinlikle görmeniz gereken yerlerden  biri. Nefes kesen koyları ve gizli mağaraları keşfettikten sonra adaya ayak basabilirsiniz. Sizi karşılayan çok samimi hikayeler olacak.

Bülent Ortaçgil’in; hakkında şarkılar bestelediği Bozburun’a doğru çevirelim gözleri…

“En küçük bir ses bile sanki gök gürültüsü / İçim kıpır kıpır deniz kıpırtısız…” 

Diyor Ortaçgil…

Bu sözler de her şeyi anlatmaya yetiyor. Bozburun; kayalıktır ve toprakları verimsiz ama insanı verimli. Verimli olmasıyla da; tarihte aramış taramış bu verimsiz topraklarda nasıl geçim sağlarız diye bakınmış. Sonunda da; Bozburun’u Türkiye’nin biricik süngerci koyu haline getirmiş. Erkeklerin balık avlayıp, denizin dibinden sünger çıkardığı, kadınların ise;  zeytinyağı ve bal üretimiyle ün saldığı bir yer Bozburun. Burada nane, kekik, adaçayı hem bitki olarak toplanıyor, hem de yağları çıkarılarak kullanıma sunuluyor. Hangi dalgıca sorsanız; süngere kara gül denildiğini duyarsınız çünkü sünger karadır dipteyken; dalgıçlar onu çıkartır bir üzüm gibi ezerek sütünü boşaltır. 

Bozburun bir de Salih ismiyle ünlenmiştir. Evet; neredeyse 3 kişiden 1’inin adının Salih olduğunu duyarsanız şaşmayın. Zaten burada isimler değil lakaplar konuşur. Kara Bomba Salih, Arap Salih, Panter Salih diye uzar gider… Burada Salih Bey’ler ile samimi sohbetlere kapı açmak isterseniz; onlara lakaplarını sorun.

Tavsiyeler;

1- Bozburun’a gelmişken komşu beldeleri Selimiye, Orhaniye ve Çiftlik’i de keşfetmeyi unutmayın. Selimiye en aktif beldelerden biri.

2- Bozburun’da deniz sezonu Mayıs ayında açılıyor ve Ekim ortasına kadar devam ediyor. Ekim ayında gelirseniz Bozburun Gulet Festivali‘ne denk gelme ihtimaliniz yüksek. Eğer kalabalık zamanlara denk gelmek istiyorsanız; Temmuz ve Ağustos aylarını, daha sakin ve romantik zamanları düşlüyorsanız keyifli rüzgarların olduğu Eylül ayını seçebilirsiniz.

3- Burada deniz ürünleri yemek oldukça keyifli ama Bozburun Peksimeti’nin tadına bakmadan da dönmeyin.

4- Yöresel ve geleneksel mutfakları seviyorsanız; Filike Restaurant ve Kandil Restaurant’a gidebilirsiniz. Buralarda; Atatürk mezesi ve Bozburun ezmesinin tadına da mutlaka bakın deriz.

5- Yerel halk ile sohbet edin, yöresel zeytinyağı’nın tadına bakın ve yanınıza bal almayı unutmayın.

Datça Yarımadası için rota planı:

1- Dilek Mağarası Koyu

2- Domuz Çukuru Koyu

3- Hayıtbükü

4- Akvaryum Koyu

5- Kargı Koyu

6- İnceburun Koyu

7- Kara İncir

8- Armutlu Su Koyu

9- Kızlan (Gereme) Koyu

10- Knidos

11- Palamutbükü

HEMEN ARA WhatsApp